Waarom wetenschapsjournalistiek?

Wetenschap is fascinerend. Vele eeuwen van mislukte en geslaagde experimenten, van losse flodders tot goed onderbouwde theorieën hebben nieuwe inzichten opgeleverd over de wereld om ons heen en over onszelf. Inzichten die het ons mogelijk maken om een andere werkelijkheid te creëren dan die van onze voorouders.

Wetenschap en technologie spelen een sleutelrol bij het vormgeven van de samenleving van morgen. Het is ondenkbaar dat we de grote uitdaging van onze tijd, een ‘goed leven’ voor nu zeven en straks tien miljard mensen tegemoet kunnen treden zonder de inzet van nieuwe kennis en nieuwe technieken.

Juist daarom is het belangrijk dat burgers en politici informatie krijgen om onderzoekers en hun financiers ter verantwoording te roepen en om mee te bepalen aan wat voor onderzoek behoefte is en hoe de inzichten en resultaten kunnen worden ingezet omdat ‘goede leven’ voor iedereen bereikbaar te maken.

De rol van wetenschapsjournalisten gaat verder dan het populariseren van onderzoek. Het gaat ook om vertellen hoe wetenschap werkt gaat, wie het onderzoek financiert en welke belangen er spelen. Of zoals Susan Watts, tot voor kort wetenschapsjournalist bij BBC Newsnight het formuleert:

Researchers are wel placed to explain concepts, but journalists will bring the critical scrutiny to integrate science in society. (Society needs more than wonder to respect science, Nature, 10 april 2014)

 Download mijn volledige achtergrondartikel over wetenschapsjournalistiek (PDF)

Artikelen over wetenschapsjournalistiek

Mansholt 2.0

juli 1, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Mansholt 2.0

Veel artikelen over landbouw - waaronder het artikel van Eric Brinckmann in het vorige nummer van S&D  - beginnen met de vaststelling dat de sector in een crisis verkeert. De landbouw is industrieel van karakter, [...]

Sustainable intensification benefits Africa’s smallholder farmers

maart 15, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Sustainable intensification benefits Africa’s smallholder farmers

“Smallholders in Africa are constantly on the verge of existence. They don't just live; they survive. Sustainable intensification of agriculture increases productivity, and hence the viability of those smallholders,” says Agnes Kalibata, President of the [...]

Ontwikkeling grondloze teelt ging met horten en stoten

februari 27, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Ontwikkeling grondloze teelt ging met horten en stoten

Investeerders, waaronder veel miljardairs met wortels in Silicon Valley hebben hoge verwachtingen van vertical farming. Ze steken vele miljoenen in startups, die honger en ondervoeding de wereld uit willen helpen me het telen van gewassen [...]

We zijn wat we eten

juni 21, 2018|Reacties uitgeschakeld voor We zijn wat we eten

Met zijn uitspraak 'der Mensch ist was er isst" vatte de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach halverwege de 19e eeuw al kort en bondig samen dat voeding meer omvat dan het lichaam voorzien van de nodige [...]

‘Een stukje bos ter grootte van een krant’

juni 21, 2018|Reacties uitgeschakeld voor ‘Een stukje bos ter grootte van een krant’

"En dan, wat is natuur nog in dit land?", verzuchtte de dichter Jacques - what's in a name – Bloem. Een antwoord op die vraag is de laatste kwart eeuw ook niet gekomen. Experts verschillen [...]

Schraalhans staat weer in de keuken

juni 21, 2018|Reacties uitgeschakeld voor Schraalhans staat weer in de keuken

Begin jaren negentig leek de bestrijding van honger en ondervoeding vooral een verdelingsvraagstuk. Wereldwijd kon er meer dan voldoende voedsel worden geproduceerd, het moest alleen op het juiste tijdstip op de juiste plaats terecht komen. [...]