Waarom wetenschapsjournalistiek?

Wetenschap is fascinerend. Vele eeuwen van mislukte en geslaagde experimenten, van losse flodders tot goed onderbouwde theorieën hebben nieuwe inzichten opgeleverd over de wereld om ons heen en over onszelf. Inzichten die het ons mogelijk maken om een andere werkelijkheid te creëren dan die van onze voorouders.

Wetenschap en technologie spelen een sleutelrol bij het vormgeven van de samenleving van morgen. Het is ondenkbaar dat we de grote uitdaging van onze tijd, een ‘goed leven’ voor nu zeven en straks tien miljard mensen tegemoet kunnen treden zonder de inzet van nieuwe kennis en nieuwe technieken.

Juist daarom is het belangrijk dat burgers en politici informatie krijgen om onderzoekers en hun financiers ter verantwoording te roepen en om mee te bepalen aan wat voor onderzoek behoefte is en hoe de inzichten en resultaten kunnen worden ingezet omdat ‘goede leven’ voor iedereen bereikbaar te maken.

De rol van wetenschapsjournalisten gaat verder dan het populariseren van onderzoek. Het gaat ook om vertellen hoe wetenschap werkt gaat, wie het onderzoek financiert en welke belangen er spelen. Of zoals Susan Watts, tot voor kort wetenschapsjournalist bij BBC Newsnight het formuleert:

Researchers are wel placed to explain concepts, but journalists will bring the critical scrutiny to integrate science in society. (Society needs more than wonder to respect science, Nature, 10 april 2014)

 Download mijn volledige achtergrondartikel over wetenschapsjournalistiek (PDF)

Artikelen over wetenschapsjournalistiek

Europe is dragging its feet on CRISPR deregulation

mei 14, 2023|Reacties uitgeschakeld voor Europe is dragging its feet on CRISPR deregulation

  If the European Union wants to fully utilize the genetic potential of crops, new breedingtechnologies (NBTs) should be treated no differently than traditional breeding methods.An unnecessarily burdensome approval procedure is illogical and counterproductive,especially during [...]

Anton Zeilinger: Teleportatie door verstrengeling

oktober 4, 2022|Reacties uitgeschakeld voor Anton Zeilinger: Teleportatie door verstrengeling

‘Hoe het eruit zal zien weet ik niet. Nieuwe technologie ontwikkelt zich meestal anders dan we ooit voor mogelijk hielden. Wat ik wel weet, of beter gezegd, wat ik geloof is dat de informatie- en [...]

High yielding agriculture can promote biodiversity

december 21, 2021|Reacties uitgeschakeld voor High yielding agriculture can promote biodiversity

"Nature organisations have an uneasy relationship with modern agriculture. I think many of them would ideally like to free up more land for nature and allocate the remainder to extensive, nature-inclusive agriculture. What I think [...]

Ken Giller: “A golden age is dawning for agronomy”

oktober 27, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Ken Giller: “A golden age is dawning for agronomy”

"For decades, little attention was paid to agriculture and with it agronomy. Thanks to climate change, loss of biodiversity and the prospect of having to feed a few billion extra mouths in the near future, [...]

Uitgangspunten biologische landbouw staan verduurzaming juist in de weg

oktober 12, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Uitgangspunten biologische landbouw staan verduurzaming juist in de weg

Voor veel mensen en ook voor Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de Autoriteit Consument en Markt (interview Volkskrant 11 oktober) is duurzame landbouw hetzelfde als biologische landbouw. Die veronderstelling klopt niet. De uitgangspunten van biologische landbouw [...]

Mansholt 2.0

juli 1, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Mansholt 2.0

Veel artikelen over landbouw - waaronder het artikel van Eric Brinckmann in het vorige nummer van S&D  - beginnen met de vaststelling dat de sector in een crisis verkeert. De landbouw is industrieel van karakter, [...]

Sustainable intensification benefits Africa’s smallholder farmers

maart 15, 2021|Reacties uitgeschakeld voor Sustainable intensification benefits Africa’s smallholder farmers

“Smallholders in Africa are constantly on the verge of existence. They don't just live; they survive. Sustainable intensification of agriculture increases productivity, and hence the viability of those smallholders,” says Agnes Kalibata, President of the [...]