Het ‘Weekend van de Wetenschap’, dat afgelopen zaterdag en zondag werd gehouden, was de aftrap van Oktober Kennismaand. Het weekend zelf werd op zijn beurt afgetrapt door het Wetenschapsdiner, dat maandag 1 oktober in het Haagse Museon werd gehouden. Tijdens het ‘walking dinner’ kwamen de nodige plaatjes en praatjes langs alsmede snacks van meelwormen en  sprinkhanen. Gelukkig was er ook zalm.

 

Prijzen

Er werden ook twee Eureka-prijzen uitgereikt voor een journalist en een wetenschapper die onderzoek voor een groot publiek toegankelijk heeft gemaakt respectievelijk het best reclame heeft gemaakt voor de wetenschap. Die twijfelachtige eer – overigens ruimschoots gecompenseerd door een fors prijzengeld – viel dit jaar te beurt aan Rob van Hattum van Science Centre NEMO en de VPRO en aan de jeugdige reptielenexpert Freek Vonk.

 

2.0

Het Wetenschapsdiner zag ook de geboorte van ‘wetenschapscommunicatie 2.0’. Het is inmiddels ook tot de ivoren torens aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal en de Haagse Laan van NOI doorgedrongen dat de natuurlijke autoriteit van de wetenschap verkruimelt. Niet alleen dankzij enkele spectaculaire fraudezaken, maar ook onder invloed van internet, dat vele bronnen van wetenschappelijke en vaker nog pseudowetenschappelijke informatie ontsluit voor iedereen.

 

Louder and slower

Als reactie op deze maatschappelijke trend is Wetenschapscommunicatie 2.0 klassiek. In plaats van te erkennen dat de wetenschap – althans de goede – wel de waarheid zoekt, maar niet in pacht heeft, lijkt Wetenschapscommunicatie 2.0 wel heel erg op de Britse koloniaal die zijn vers aangekomen ondergeschikte adviseerde: ‘If the natives don’t understand you, talk louder and slower’. Of je daarmee de groeiende kritiek op afstand houdt, was een vraag die in de gezapige zelfgenoegzaamheid van die maandagavond niet aan de orde kwam.

 

Gepubliceerd in Onderzoek Nederland van 5 oktober 2012.

 

Foto: Collectie Tropenmuseum