Mansholt 2.0
Veel artikelen over landbouw - waaronder het artikel van Eric Brinckmann in het vorige nummer van S&D - beginnen met de vaststelling dat de sector [...]
Sustainable intensification benefits Africa’s smallholder farmers
“Smallholders in Africa are constantly on the verge of existence. They don't just live; they survive. Sustainable intensification of agriculture increases productivity, and hence the [...]
Ontwikkeling grondloze teelt ging met horten en stoten
Investeerders, waaronder veel miljardairs met wortels in Silicon Valley hebben hoge verwachtingen van vertical farming. Ze steken vele miljoenen in startups, die honger en ondervoeding [...]
Ecologie en technologie zijn de pijlers van duurzame landbouw
Voor de special van het Tijdschrift Milieu met als thema 'Voedsel voor de 21ste eeuw' schreef ik een artikel over de noodzaak om ecologische inzichten [...]
We zijn wat we eten
Met zijn uitspraak 'der Mensch ist was er isst" vatte de Duitse filosoof Ludwig Feuerbach halverwege de 19e eeuw al kort en bondig samen dat [...]
‘Een stukje bos ter grootte van een krant’
"En dan, wat is natuur nog in dit land?", verzuchtte de dichter Jacques - what's in a name – Bloem. Een antwoord op die vraag [...]
Schraalhans staat weer in de keuken
Begin jaren negentig leek de bestrijding van honger en ondervoeding vooral een verdelingsvraagstuk. Wereldwijd kon er meer dan voldoende voedsel worden geproduceerd, het moest alleen [...]